Bahan-bahan:
Susu tepung (Brand apa pun tak kisah)
Nestum (Nestle)
Gula halus
Kulit popia
Tepung Gandum (Sebagai pelekat)
Cara-cara:
1. Gaulkan susu tepung, nestum dan gula sehingga sebati. Kemudian, kisar bahan-bahan tersebut sehinggga betul-betul halus. Simpan dalam bekas kedap udara. Ketepikan sebentar.
2. Setelah itu, gulung kulit popia sekeping demi sekeping, bermula dari bucu segitiga..
3. Sapukan sedikit tepung gandum yang sudah dibancuh dengan air pada hujung gulungan kulit popia tersebut. Ia penting sebagai 'gam' supaya popia tidak terbuka ketika menggoreng.
4. Kemuadian, gunting kulit popia yang dah digulung tu secara menyerong.
5. Goreng dengan menggunakan api sederhana.
6. Selepas digoreng, toskan dan gaulkan bersama bahan-bahan yang dah dikisar tadi sehingga rata.
7. Setelah siap, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara..
Tambahan:
Tambahan:
Popia ni jugak lagi sedap jika dicampurkan horlick sekali bersama-sama nestum, gula dan susu tepung.... Cubalah.. :)
No comments:
Post a Comment